Hemşin Organik Bal Üretimi

      Hemşin Organik Bal Üretimi

      Amaç,bölge halkının,bölgesinde huzur içinde yaşaması ve geleçeğine güvenle bakabilmesidir.
      Hemşin Organik Bal Üretimi
      Bölgenin flora zenginliği nedenile arıcılıkta da bal üretimini yaygın bir şekilde devreye sokulmaz mi?Bal üretmeyi bilimsel olarak ele alınıp bir sanayi haline getirilmez mi?
      Çünkü Doğu Karadeniz özellikle narenciye,ıhlamur,orman gülü,kestane,çam,ladin gibi salgı balı veren orman ağaç türleri ve yüksek yaylaları ile bal üretimine uygun koşulları bulunmaktadır.Bu nedenle bölgede arıcılığın bilimsel ve teknik anlamda geliştirilmesi için neler yapılmalıdır?

      Şaban Ali YAŞAROĞLU
      Türkiye Turizm Yazarları Ve Gazetecileri Derneği
      Turizm Ve Çevre Komisyonnu Başkanı
      Ben Değil Biz Varız
      Naci KOBAL 2000

      arıcılık

      Karakovan arıcılığı yapan meşeci nerdeyse parmakla gösterecek kadar azalmıştır. Fenni kovan arıcılığı daha zahmetsiz ve daha ekonomik olabilir ama karakovan arıcılığı yapanlar teşvik edilmeli. yoksa daldaki dede yadigarı kovanlar bir kaç seneye çürüyüp gidecek.
      Resimler
      • _ardak_002[1].jpg

        37.26 kB, 0×0, 1,399 defa görüntülendi
      • kovan[1].jpg

        71.98 kB, 314×200, 1,279 defa görüntülendi
      • _ardak_007[1].jpg

        15.92 kB, 0×0, 1,326 defa görüntülendi

      hemşin balı...

      Merhaba. Hemşin balının da en az Anzer balı kadar kaliteli ve şifalı olduğu biliniyor. Anzerdeki gibi özel üretim var mı ? Bu konuda kurulmuş herhangi bir kuruluış var mı ? Yani balın özel üretiminin teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılması adına neler yapılıyor. ? Sitemizde bununla ilgili yazılar görmek isteriz.
      Konu Hemşin Balından açılmışken ; Bir not düşeyim: Osmanlı Sarayının bazı Temel ihtiyaçları Hemşinden (Tarihi Hemşin bölgesinden)karşılanmıştır.Bunların Başında ; Bal, Balmumu( Aydınlatmada kullanılırdı) ve Saray hekimlerinin tavsiyeleri üzerine tıpta yararlı bitkilerdi.Bunların Pazar üzerinden sevkiyatına çok önem verilirdi.Bu yüzden Arıcılık ölmesin , gelecek nesiller de bunu tatsınlar.
      HEMŞİNDE ARICILIK BEN HEMŞINDE 1999 SENESINDE DENEDIM VE HEMŞINDE ARICILIK OLMAZ DIYE KARAR VERDIM ÇUNKU HEMŞINDE ARIYI YAŞATMAK BİR KERE BAŞLI BAŞINE BİR SORUN BEN HEM KOYDE HEMDE YAYLADA DENEDIM IKI SINDEDE BAŞARAMADIM ÇUNKU ARILAR TAM BAL YAPACAK ZAMANA GELINCE HAVA BİRDEN BOZUYOR VE GELIŞMIŞ OLAN ARILER BİR ANDA HAPIS OLUYOR DIŞARI ÇIKAMIYOR VE IÇIRDEKI OLAN BALIDA YIYOR ONDAN SONRADA DIŞARDAKI BALIDA YAĞMUR YIKAMIŞ OLUYOR VE BOYLECENE KISA OLAN BAL MEFSIMI DA GEÇMIŞ OLUYOR VE NETICE BAL ALAMIYORSUN BAL ALAN KIŞILERIN BALI NE ŞEKIL ALDIKLARINI HALEN KEŞF EDEMEDIM YANLIZ BİR ŞEYI BILIYORUMKI ŞEKER VERDINMI ŞEKER BALI ALA BILIYORSUN BU DA TABI IYI BIR SONUÇ DEĞIL ÇUNKU BU DURUMDE HEMŞIN DEURETILEN BALIN ADININ KOTU YE KULANILMASI DEMEKTIR BU NEDENLE BIZ AZ BAL URETIP VE HEMŞIN BALINE BIR EKOL YAPMAK DAHA IYI BİR TANITIM YAPMAK DEMEKTIR BEN YAYLA BALINI BURDA ANALIZ YAPTIRDIM ANZER BALIYLE AYNI KATOGORIDE HIÇ FARKI YOK GIBI HEMEN HEMEN O NEDENLE BİAZIM ORDA ONCE ARIYI YAŞATMAK VE SONRA AZDA OLSA KALITESI YUKSEK BAL URETMAK EN ONEMLISI ARI IRKINI KORUMAK GERÇI KALMADI KAFKAS ARISI HEP DIŞARDAN GELEN ARILAR VAR AMA YINEDE YAYLADAN KI ARILERIN BIR KISMI KAFKAS ARISI DIR ONLARDAN URETIP BUNU ÇOĞALTMAK LAZIM BUNLARI YAPMASAK HIÇ VERIM ALAMAYIZ VE BIR YEREDE VARAMAYIZO NEDENLE BU IŞIN BİRAZ ZOR OLDUĞUNU VE BAŞARMANIN DA OKADAR ZOR VE SABIR ISTER HE BU ARADA BENIMDE BURDA IKI TANE VAR BALKONDA YANLIZ BİRI OLMEK UZERE IYI KENDINIZE IYI BAKIN

      TEMA'nın bir araştırması

      Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı, bir rapor hazırlayarak bal üretimindeki sahtekârlıkları anlattı.
      'Baldaki Sorunlar' başlıklı raporda, petekli bal üretimi için kolonilere balmumundan yapılmış olması gereken plakalar takılması gerektiğine dikkat çekildi. Bu plakaları daha ucuza üretebilmek için bazı imalathanelerde balmumuna yüzde 10-15 oranında petrol ürünü mum karıştırıldığı belirtilen raporda, "Petrol ürünü mum kanserojendir" denildi.
      Sorunun çözümü için etkin kalite kontrol yöntemlerinin yapılması gerektiği vurgulanan raporda yer alan bazı tağşişler (içine olmaması gereken şeyler katılmış) ve kirlilikler şöyle sıralandı:

      Arı görmemiş bal: Fabrikalarda mısırdan üretilen ticari glikozun içine bir miktar polen, renklendiriciler ve esanslar katılarak 'bal' diye etiketlenip satılıyor. Bu tür bal piyasada oldukça yaygın. Bal standardı ve kodeksi balda glikozu yasaklamakta. Klasik şeker laboratuarları bu analizi kolayca yapıyor. Bu ballar genelde gözden ırak bodrum katlarında üretildiğinden aracılar arasında 'Bodrum balı' diye adlandırılıyor.

      Şeker balı: Arıcılar kolonilerinden daha çok üretim alabilmek için bal üretim mevsimlerinde koçanlara sakaroz (şeker şurubu) veya glikoz veriyor. Arılar bu şurubu emip sindirim sistemlerinden geçirerek petek gözlerine doldurur. Teknik olarak arı ürünüdür ama gerçek bal değildir.
      Şurup arının midesinden geçtiğinden klasik şeker laboratuarları bu tağşişi saptayamıyor. Şekerli beslenmeden dolayı, ihraç edilen balların yurtdışından geri dönmesi sonucu Ege İhracatçılar Birliği'nin kurduğu laboratuarda bu test yapılabiliyor. Bu laboratuarda sadece ihraç edilen ürünler tahlilden geçiyor. Bu analizler korbon–13 testi yapabilen cihazlarla yapılıyor. TÜBİTAK-MAM'da bu analizleri yapmak mümkün. Şekerle beslenmeyle üretilen ballarda ticari sakaroz miktarı yüzde 50'lerin üzerinde.

      Karışık bal: Süzme balın içine bazen yüzde 90'lara varan oranda glikoz karıştırılarak 'doğal bal' veya 'saf bal' diye satılıyor. Doğal balın fiyatı yüksek olduğundan, fiyatının onda biri oranındaki glikozla maliyet düşürülerek karışım yapılıyor. Bu balların hepsi saf, yayla, doğal bal diye etiketlenerek satılıyor. Bal standardı ve kodeksi balda ticari glikozu kabul etmiyor. Bu karışım klasik şeker laboratuarlarında saptanabiliyor.
      TEMA'nın raporunda yer alan kanserojen ballar ise şöyle:

      Petekli ballar: Türkiye'de petekli bal üretimi için kolonilere balmumundan yapılmış olması gereken plakalar takılıyor. Bu plakaları daha ucuza üretebilmek için bazı imalathanelerde balmumuna yüzde 10-25 oranında petrol ürünü mum karıştırılıyor. Bu nedenle birçok ülkede petekli bal tüketimi yasaklanmış durumda. Petrol ürünü parafin balmumuna karıştıktan sonra rafine edilip, temizlenemiyor. Bu bulaşıklık tüm imalathanelere geçiyor ve saf balmumu bulunamıyor. Saf balmumuna karıştırılan petrol ürünü mumun kanserojen olduğu biliniyor.

      Naftalinli ballar: Son yıllarda yurtdışından gönderilmesinin en büyük nedeni naftalin kalıntısı bulunması. Naftalini, arıcılar, kovanlarındaki mum güvesi zararlısına karşı kullanıyor. Naftalinin uçucu ve balmumu tarafından emilme özelliğinin bulunması nedeniyle kolayca bala geçebiliyor.
      Naftalin petrol ürünü olup, kanserojenlik sıralamasında dünyadaki en önemli 10 maddeden biridir. İç piyasadaki ballarda naftalin kalıntı analizi yapılmıyor. Bu analiz genelde illerdeki pestisit (tarım ilacı) laboratuarlarında yapılabiliyor.

      TEMA raporu

      Ballarımız

      ORMAN GÜLÜ BALI

      Ormangülü, Rize-Hemşin'in 1500-1800 m. rakımlı ormanlık alanında yetişmektedir. Kovanların, ormanın bitip yaylanın başladığı yere yakın bir noktada olması nedeniyle arılar, ormanda çiçek açan bitkilerin yanı sıra yayla çiçeklerinden de bal elde ediyor.
      Ormangülünün pembe açan çiçeklerinden başka kırmızı ve beyaz açanları da var. Türkiye'deki tüm ormangülleri içinde sadece Hemşin ve Çamlıhemşin'de yetişenler, arıların bal yaptığı süre boyunca çiçek açıyor.
      ITIR Ormangülü Balı, yerli safkan ve Kafkas arıları tarafından üretilen özel bir baldır.
      Orman gülü balı doğal koşullarda, kendine özgü aroması ile çok özgün bir baldır. Çok uzun süreden beri tedavi edici ve tadlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Besleyici ve kuvvet vericidir. Mikropların üremesini önler. Yara iyileştirici etkiler gösterir. Çocuklarda sık görülen ağız iltihaplarına (aft, ağız yarası) karşı başarı ile kullanılır. Bal, bileşiminde bulunan çeşitli vitamin, mineral, organik asit ve enzimler nedeniyle sindirimi kolay, besleyici ve birçok hastalığa karşı koruyucu ve tedavi edici özellikler gösterir. Balın, bileşim maddelerince zengin oluşu nedeniyle özellikle sağlıklı yaşamda önde gelen gıda maddeleri arasında yer almaktadır. “Balın, difteri, boğmaca, verem, ülser, bazı cilt ve sinir sistemi hastalıkları gibi 500’e yakın hastalığın tedavisinde olumlu etkileri saptanmıştır. Balın bilinen bu özellikleri sağlamasında, antimikrobiyel, antioksidan ve büyüme faktörü biyoaktivitesi gösteren bileşenler etkili olmaktadır” Yararları nedeniyle balın her gün düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir.
      Bileşim: Glikoz ve levüloz (%70-75), sakkaroz (%2-3), dekstrin ve vitaminler içerir. Bileşimi elde edildiği bölgeye ve balın çeşitliliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Değerler ortalama aynıdır.
      Yöresi: Karadeniz - Rize / Hemşin


      Itır Kestane Balı
      Rize-Hemşin, Kantarlı köyünün 750–1000 m. rakımlı yüksekliklerinde safkan arılar tarafından üretilir. Kestane balı, daha çok kestane ağaçlarının polenlerinden ve ayrıca orman gülü, böğürtlen, ıhlamur ve kır çiçeği polenlerinden elde edilir. Demir, kalsiyum, fosfor ve sodyum gibi mineraller ve vitaminler içerir.

      Itır Kestane Balı'nın dolum aşamasında, ısıtma işlemi uygulanmaz.
      Özel bir baldır. Yılda sadece 500 kavanoz elde edilir. Önümüzdeki yıl tekrar tatmak isterseniz lütfen kendinizle ilgili bilgileri bize e-postayla gönderiniz.

      Bal, bileşiminde bulunan çeşitli vitamin, mineral, organik asit ve enzimler nedeniyle sindirimi kolay, besleyici ve birçok hastalığa karşı koruyucu ve tedavi edici özellikler gösterir. Mideye iyi gelir. Balın, bileşim maddelerince zengin oluşu nedeniyle özellikle sağlıklı yaşamda önde gelen gıda maddeleri arasında yer almaktadır. “Balın, difteri, boğmaca, verem, ülser, bazı cilt ve sinir sistemi hastalıkları gibi 500’e yakın hastalığın tedavisinde olumlu etkileri saptanmıştır. Balın bilinen bu özellikleri sağlamasında, antimikrobiyel, antioksidan ve büyüme faktörü biyoaktivitesi gösteren bileşenler etkili olmaktadır” Yararları nedeniyle balın her gün düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir. Kestane balı doğal koşullarda, kendine özgü acımsı aroması ile çok özgün bir baldır. Özellikle hasta ve yorgun kişilerin tedaviyi destekleyici olarak kullanabileceği bir üründür.
      Bağışıklık sistemini güçlendirir. Enerji ve kuvvet verir. Günlük 2 tatlı kaşığı kadar alınması yeterlidir. Etkili bir bal olduğundan fazla alınması terleme ve baş dönmesine neden olabilir.

      Yöresel İsimleri: Halk arasında Deli bal olarak da bilinir.
      Bal; çok uzun süreden beri tedavi edici ve tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Besleyici ve kuvvet vericidir. Mikropların üremesini önler. Yara iyileştirici etkiler gösterir. Çocuklarda sık görülen ağız iltihaplarına (aft, ağız yarası) karşı başarı ile kullanılır.

      Bileşim: Glikoz ve levüloz (%70–75), sakaroz (%2-3), dekstrin ve vitaminler içerir. Bileşimi elde edildiği bölgeye ve balın çeşitliliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Değerler ortalama aynıdır.

      Uyarı: Piyasada satılan balların pek çoğu kimyasal işlemlere maruz kalmaktadır. Arı kovanlarında parafin kullanılmakta ve arılara kendi balı yerine şeker verilmektedir.
      Hala tanımamışlar / Hemşin'deki BİZ'leri / Hemşin temizleleyecek / İçindeki TİZ'leri...
      Hemşin Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından Hemşin'li kadınlara yönelik arıcılık kursu büyük ilgi gördü. İlçe kadınlarını kış mevsimi ile birlikte Halk Eğitim Merkezi ve Tarım İlçe Müdürlükleri'nin eğitim kursları kapsamında arıcılık eğitimi konusunda kadınlara kurs verilmeye başlandı. Hemşin balının Osmanlı İmparatorluğu döneminde saraylarda tüketildiği, araştırmalara göre balın 9 çeşit hastalığa doğal ilaç olduğu açıklanmakta...

      Hemşin’li kadınlar, "Artık arıcılık eskiden olduğu gibi karakovan yerine fenni kovanlar ile ağaçlara tırmandan yapabiliyoruz, eskiden sadece erkekler uğraşıyordu ama artık bu kurstan sonra biz de arıcılık yapıp bal üretimi ile uğraşacağız ve ev ekonomisine katkıda bulunacağız" diyor.

      Kaynak:memlekethaber.com/bolge.asp?bolge=Karadeniz

      canrize.com/article99.html
      Resimler
      • 217320buyuk.jpg

        9.79 kB, 295×230, 1,406 defa görüntülendi
      www.medyakaradeniz.com

      www.beykozmedya.com

      haber portallerim

      www.dursunaliyilmaz.com.tr

      kişisel sitem yapımda

      haber portalı
      OY GİDİ LAZİM MEŞE OY GİDİ EĞECMEİİ.MEŞİYA GİDERDUK.BALUN ÇİÇEKLERİNİ YER BİTURURDUM HEP.KARAKOVAN BALININ YAPIMI VE BAKIMI FENNİ KOVANDAN DAHA ZORDUR.BU İŞİ ESKİLERİMİZ DEDELERİMİZ BABALARIMIZ EYİ BİLURDİ AMA EHTİYARLADİLER O YÜZDEN FENNİ KOVAN YAYGINLAŞTI.AMA KARAKOVANİN YERİNİ TUTERMİİ?

      BUDA BENIM MEŞEDEN BIR KESIT

      BUDA BENIM HAZINDAK MEŞESINDEKI KOVANLARDAN BİRI BEN BUIŞLERI HER SENE YAPIYORUM AMA ENUZ BAL ALAMADIM ÇUNKU HER SENE BIR PORBLEM YAŞIYORUM YA AYI YIYOR YADA ZERDEVE YADA HAVALAR KOTU GIDIYOR VE BU NEDEN LERDEN DOLAYI BAL ALAMIYORUZ AMA HER ŞEYE RAĞMEN SEVIYORUM O IŞLERI HUZUR BULUYORUM IYIDA AĞAÇLARA TIRMANIRIM BEN
      Dosyalar
      • IOUOIUI.bmp

        (230.45 kB, 408 defa indirildi, son indirme: )
      HEMŞİN BALI'NIN KALİTESİ
      ----------------------------------------
      Konu Hemşin Balından açılmışken,arıcımız Hemşinli Veli GÜLAS ürettiği Hemşin Balını İtalya'daki bir Dünya Devletlerinin katıldığı yarışmaya taşımasında Hemşin Balının birinci olmasıda ayrıca gurur kaynağımız olduğu gibi Hemşin Balının öneminide ortaya koymuştur ancak İtalya Ülkesinin yetkililerinin Veli GÜLAS'a Hemşin Balı üretimindeki vermiş oldukları desteği ne yazıkki kendi Ülkemizdeki yetkililerin verdiğini söyliyemeyiz bu nedenle Hemşin'li Arıcılarımıza gerek fınasman gerek üretilen Balların pazarlanması gibi desteğin verilmesi gereklidir ayrıcada Arıcılarımızında bu güne kadar bir Kooperatif kurulmamasınıda bir eksiklik olarak belirtmek isterim tabiyki herşeyde Devlet tarafından beklenmez örneğin bir Arıcılık Kooperatifi daha iyi üretim daha Devlet desteği ve iyi bir tanıtım ile dahada iyi bir yere geleceği düşüncesi ile herkese saygılar sunarım.
      MERHABA ARKADAŞLAR HEMŞINDE ARICILIK EN SON YAPILACAK BIR IŞ OLDUĞUNU KESIN KARAR VERDIM DIYEEK SINIZKIBU KARARI NASIL ALDIN BEN 1999 YILINDA HEMŞINE GITIM VE YAKLAŞI 40 ADET ARI KOVANI 20 ADEDI YAYLADA OLMAK UZRE BAŞLADIM VE BU SURE ZARFINDA HIÇ BAL ALAMADIĞIM GIBI DA ARILARDA OLDU ÇUNKU ARTIK BIZIM ORALARIN IKLIM ŞARTLARI ÇOK DEĞIŞTI ÇIÇEKLERIN AÇMA SURESI VE AÇTIKTAN SONRAKI SURE ÇOK AZ VE BU AZ SUREDEDE HAVA ŞARTLARI UYGUN OLMUYOE O ZAMAN DE SONUÇ NE MI OLIYOR SONUÇ VAHIM ÇUNKU ZAMAN TUKENMIŞ ARI KENDINE YETEEK KADAR BAL YAPMIŞ VE SAN VERECEĞI HIÇ BAL YOK BU NEDEN LE ARICILIĞI HEMŞINDE YAPMAK ÇOK AKILICA BIR IŞ DEĞIL BEN GEÇEN HAFTAGITIM HEMŞINE VE ARI KOVANI SATIYORLAR TANESI 200 YTL DEN YAZIK BIRDE EN ONEMLI NOKTADAŞU BIZIM ORALARIN ARISI KAFKAS OLMALI ONUDA YOK ETIK NASILMI DIŞARDAN ARI GETIREREK BU ARILERI HEMŞININ HER YERINE DAĞITIK VE KAFKAS ARISININ IRKINI MELEZ YEPTIK BU EN ONEMLI BIR KAYIP OLDU ÇUNKU KAFKAS ARISI HEM DAYANIKLI HEMDE DAHA GUÇLU BIR ARIIRKIDIR BUDA BIZIM ORALARIN ŞARTLARINA DAYANA BILIYORDU ŞIMDIKI ARILARA BAKIYORUM UFAK BIR RUZARDA HEMEN YER DUŞUORLAR VE VERIMLIDE DEĞILLER OYUZDEN BU TUR GIRIŞIMLERI KEINLIKLE ENGELEMEK LAZIM YANI YABANCI ARIYI HEMŞIN VE CIVARINESOKMEMEK LAZIM BENIM YAYLADA DA VARDI ONLARDA BU SENE OLMUŞLERI ÇUNKU ARAYADA GOTURDUK MELEZ ARIYI ESKIDEN ARILARA NE KEK NEDE ŞERBET VERILIRDI ŞIMDI ARILARIDE KEN DIMIZE BEN ZETIK YAĞMUR YAĞDI ŞERBET VERIYORUZ KAR YAĞDIMI KEK VERIYORUZ VE BUNDAN ALDIĞIMIZ BALIN DA NE OLDUĞU BELI OLMIYOR ÇUNKU NE VERDIĞIMIZ BELI DEĞIL ARILARA BU YUZDEN ARICILIK YAPACAK YER DEĞIL HEMŞIN HEMŞINDE YAPILMASI GEREKEN TEKBIR IŞ VAR ODA FIDAN YETIŞTIRMEK VE DUNYAYA PAZARLAMAK BUDA HEM ŞIN LI GIRIŞIMCILERIN YAPMASI GEEKEN BIR ŞEY OLMALI KOYLUYE URETIRECEK VE KOYLUDEN ALIP SATACAK TABIKI BU TEMA VAKFI ARACILIĞIYLA OLMALI ARTI KIVI URETIMINI VE BIRDE HAYVAN CILIĞI GELIŞTIRMRK LAZIM BUNLARI YAPARSAK HEMŞINDE HARIKA ŞEYLER OLACAK BUNA EMINIM HAYDI HEMŞIN IÇIN EL ELE VERELIM HEPIMIZ BIRIMIZ BIİRIMIZ HEPIMIZ IÇIN ÇALIŞALIM GUÇ BIRLIĞI YAPIP DAH YUKSEKLERE ULAŞALIM VE HEMŞIN IÇIN HEMŞINDE BULUŞALIM
      Dosyalar
      • HG.bmp

        (230.45 kB, 669 defa indirildi, son indirme: )
      Kestane Bali gibisi var mi? Bizim köyde genellikle kestane bali olur(du). Bu zevk´den kendimizi mahrum etmemek icin buralarda da ariyoruz. Burada da elbetdeki kestane bali bulunuyor ama bizimkinin tadini hic mi hic tutmuyor. Kokusu, rengi ve tadi bam baska...Gerci kücük bir kavanoz var ama ilaclik kullaniyoruz :) Altin gibi sakliyoruz...:)
      Hemşinde arıcılığa en büyük darbeyi dışardan getirilen fenni kovanlar vurdu kanımca. Çocukluğumda çok iyi hatırlıyorum rahmetli dedemin bir kovanı vardı 35-40 sene yaşamıştı. tesadüfmüdür bilmem dedemin öldüğü yıl o arı kovanıda öldü. Fenni kovanlarla birlikte daha önce yöremizde bulunmayan arı hastalıklarıda gelmiş oldu. Varova bunlarda en önemlisi.

      Eskiden ne varova vardı ne başka birşey. Dağların oğlunun da dediği gibi iklim şartlar da çok etkili bu geri gidişte. Bi rabşka etken de her alanda yaşanan kimyasal kirlenme. Tarım ilaçları özellikle çay gübresi, deterjanlar vs. bunlar arıcılığı olumsuz anlamda etkilemiştir. Birde en önemlisi eski meşeciler artık kalmadı gibi. Yani kara kovan arıcılığı yapan nerdeyse bir elin parmaklarını geçmez sanırım.

      Nerde eski günler, meşeler arı uğultusuyla inlerdi. Bir ağaçtan diğer meşedeki başka ağaca koşardım kulavuz seyretmek için:)

      Artık hiç birşeyin eski tadı yok.

      Ben ilerde eskisi gibi kara kovan arıcılığ yapacağım. Sembolikde olsa dede ve baba mesleğini devam ettirmek adına:)
      Kuzen esana senunile rekabet edeceğiz ama ben senden bir adım öndeyim da arıculuk kursuna gittim de.
      Yandun sen bizim meşeler sakın yanaşma peteklerunga tuz atarem ha .
      bi da bizüm yarvileri sakın tutma ha günadu bizüm üye yolla ben tutucaam
      gerç senin babang aricudur ama benim anam da aricüdür hasan amcanınyarvisini tutmiştiida hasan amaca küsmişti de
      bakalım rekabet ne olcak Nasipse emeklilikte görüşürük
      oro ecebe petekleri çekebilurmiyik !
      bide ayulerile mücadelemiz var ha!
      Balleri yerler valla.